Nieuws

Regstraties voor onze jaarlijkse cursus systematic reviews open

Van plan om een (Cochrane) systematic review te schrijven? Volg dan onze cursus, en leer hoe je een protocol schrijft, literatuur searches doet, meta-analyses uitvoert enzovoort. Het eerste deel van onze cursus vindt plaats op 15 november in Mechelen. Meer info vind je op onze 'dienstverlening' pagina.

Nieuwe samenwerking tussen Cochrane Belgium en Cochrane Rehabilitation: Vertaalde blogshots!

Cochrane België werkt vanaf nu samen met het Cochrane Rehabilitation field, door een aantal van hun blogshots te vertalen in het Nederlands en het Frans. Deze blogshots zullen verspreid worden via Axxon, een vakblad voor kinesitherapeuten.

Registraties voor het 25ste Cochrane Colloquium, 16-18 september 2018 in Edinburgh, van start

Afspraak in Edinburgh in september voor het jaarlijkse Cochrane Colloquium. Het thema van dit jaar is 'Cochrane for all'. Bekijk het programma, en registreer via de officiële colloquium website.

HPV vaccinatie voorkomt de ontwikkeling van cervicale prekanker in jonge vrouwen: update van een Belgische Cochrane review gepubliceerd!

Marc Arbyn en collega's publiceerden net de derde update van hun cochrane review over humaan papilloma virus (HPV) vaccinatie. Ze vonden in het totaal 26 studies, met meer dan 73 000 deelnemers. Er werd bewijs van hoge kwaliteit gevonden die aantoont dat HPV vaccinatie beschermt tegen de ontwikkeling van cervicale prekanker bij jonge vrouwen. De onderzoekers vonden geen ernstige ongewenste effecten. Lees de volledige review via de Cochrane Library.

Update van een Belgische Cochrane review gepubliceerd!

Een update van een Cochrane review over het stoppen vs doorzetten van behandeling met antipsychotica bij ouderen met dementie werd zonet gepubliceerd door Ellen Van Leeuwen en collega's. De update resulteerde in één extra studie, waardoor er in het totaal 10 studies met 632 deelnemers in de review opgenomen werden. De review levert bewijs van lage kwaliteit dat antipsychotica succesvol stopgezet kunnen worden in ouderen met dementie en neuropsychiatrische symptomen, die de medicatie langer dan drie maanden namen. Het stoppen van de medicatie heeft vermoedelijk weinig tot geen belangrijk effect op gedrags- en psychologische symptomen. In mensen met een psychose, agressie of agitatie, die goed reageerden op de langdurige behandeling met antipsychotica, of personen met ernstige symptomen bij het begin van de behandeling kan blijvend behandeling wenselijk zijn. Stoppen met de medicatie kan de agitatie bij personen met milde symptomen verminderen. Raadpleeg de volledige review via de Cochrane Library.

Bezig aan een Cochrane Systematische Review?

Laat het ons weten. We blijven graag op de hoogte van alle Belgische Cochrane activiteiten. Verder kunnen we u ook bijstaan tijdens het reviewproces, en natuurlijk uw werk promoten na publicatie.

Volg ons op twitter

Cochrane Belgium is nu ook actief op Twitter. Volg @CochraneBelgium om als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe opleidingen en ander nieuws.

Afbeeldingsresultaat

Vrijwilligers gezocht!

Cochrane Belgium isop zoek naar vrijwilligers om het Franse vertaalteam te versterken. Heb je zin om bij te dragen aan de activiteiten van Cochrane door Plain Language Summaries vanuit het Engels naar het Frans te vertalen? Contacteer ons. Ervaring is niet vereist.