Update van het rapport over transparantie van klinische proeven: vooruitgang geboekt, nog een lange weg te gaan

Man staat voor documentenfolder die op slot is

In mei 2021 bundelden Cochrane Belgium, Test Aankoop en Kom op tegen Kanker hun krachten met Transparimed voor een rapport over transparantie van klinische proeven in België. Zoals we toen aankondigden, voerden we in december 2021 een update uit.

Uit de geüpdate resultaten blijkt dat de Belgische organisaties over het algemeen aanzienlijke vooruitgang hebben geboekt. In de tussenliggende periode zijn er meer dan 50 studies toegevoegd. Vier organisaties, KU Leuven, European Organisation for Research and Treatment of Cancer (EORTC), Cliniques Universitaires Saint-Luc en CHU Brugmann hebben het uploaden van al hun verwachte resultaten van klinische studies voltooid of bijna voltooid. De andere opdrachtgevers hebben - in meer of mindere mate - nog een lange weg te gaan. Van de 804 studies die door de negen grootste non-profitorganisaties zijn uitgevoerd, staan er 218 geregistreerd als zijnde ten minste een jaar geleden voltooid. Deze moeten allemaal resultaten bevatten.

Excel tabel met data over (gerapporteerd) aantal studies per sponsor

De resultaten van 21% van deze studies zijn nog steeds niet in het register opgenomen, en dit aantal is een onderschatting. Dit is een belangrijk probleem, aldus onze co-directeur Trudy Bekkering, omdat toegang tot alle gegevens nodig is om effecten en mogelijke schade van medicatie via systematische reviews te kunnen beoordelen.

Er kunnen sancties worden opgelegd aan organisaties die blijven verzuimen hun studies te registreren. We hopen echter dat dit niet nodig zal zijn en dat alle organisaties ernaar streven om hun resterende studies zo snel mogelijk geregistreerd te krijgen.

Het volledige verslag (in het Engels) vindt u hier.

Dit nieuws werd opgepikt door de Belgische kranten De Morgen en Le Soir.